Paardenpension, paarden-revalidatie en paarden-opvangcentrum Brabant Zuid-Oost Paardenpension, paarden-revalidatie en paarden-opvangcentrum Brabant Zuid-Oost
Kingstables/ROCK Helsestraat 7, 5674 BA Nuenen
T. +31 (0)6 532 170 54    

Rock RevalidatieAquatrainer tijdens een revalidatieproces

Aquatrainer

Tijdens een revalidatieproces mag een paard vaak slechts beperkt bewegen. De beweging die het paard krijgt, moet bovendien gecontroleerd zijn.
De aquatrainer is een rechthoekige bak, waarin een lopende band is geplaatst. De bak kan worden gevuld met water.

Een paard dat stapt in het water op de lopende band, kan op een veilige en gecontroleerde manier een deel van zijn energie kwijt. Bovendien worden de benen ontlast door de opwaartse druk van het water.

De aquatrainer is dus ideaal voor inzet tijdens revalidatie.

De aquatrainer kan worden ingezet bij verschillende blessures. Met zowel de snelheid van de lopende band als de waterhoogte kan worden gevarieerd. Specifieke instellingen van de snelheid en waterhoogte zorgen ervoor dat verschillende spiergroepen in het lichaam worden getraind. In het geval van een peesblessure kunnen door middel van hoog water de loopbewegingen worden vertraagd. Door de opwaartse druk van het water wordt het paard bovendien 'lichter'. Dit zorgt voor een schokdempend effect en ontlasting van de pezen. 

aquatrainer De aquatrainer biedt de mogelijkheid om een paard tijdens het gehele revalidatieproces in beweging te houden, wat de doorbloeding in het gehele lichaam op peil houdt en spierontwikkeling bevordert. Dit komt het genezingsproces ten goede. Verder blijft de conditie en spierkracht grotendeels behouden, waardoor het paard na genezing sneller weer aan het werk kan.

Naast het revalidatiedoel kan de aquatrainer ook worden ingezet voor trainingsdoeleinden, zoals spierversterking,conditieopbouw en verbetering van takt en coördinatie.

Filmpjes:

Paco voor de eerste keer op de aquatrainer

Catch Me op de aquatrainer

 Voordelen van de aquatrainer:

 
 • Vermindert pijn bij artrose
   
 • Vermindert het gewicht en schokeffect op de benen en elders in het lichaam tijdens het lopen
   
 • Verlaagt de spierspanning
   
 • Helpt spieratrofie voorkomen
   
 • Bevordert spieropbouw door de hoge weerstand van het water
   
 • Vermindert stijfheid
   
 • Voorkomt en/of vermindert zwelling
   
 • Behoudt en vergroot het uithoudingsvermogen
   
 • Bevordert de bloedcirculatie
   
 • Het water stabiliseert de ledematen, waardoor de druk op pezen, spieren en banden wordt verminderd
   
 • Toepasbaar bij verschillende blessures
   
 • Helpt het genezingsproces voorspoedig te laten verlopen


Revalidatie- en Opvangcentrum voor paarden


Solarium

Wanneer een paard bij ons ter revalidatie staat, wordt het paard regelmatig onder het solarium gezet. Een solarium is een grote 'rode lamp', die infrarode stralen afgeeft. Infrarood is de benaming voor straling die warmte afgeeft, in tegenstelling tot ultraviolet-straling, die zorgt voor een bruine huid.


Infrarode stralen zorgen voor een betere doorbloeding, waardoor de bloedsuikers sneller door de spieren worden opgenomen.

Ook de afvalstoffen-huishouding in de spieren verbetert evenredig. Dit zorgt ervoor dat het paard zich sneller herstelt na een zware inspanning. De infrarode straling zorgt er tevens voor dat het paard sneller droog is na de arbeid of na het afspoelen.

Zo is er minder kans op kouvatten. Anderszijds zal een 'warming-up' onder het solarium betere resultaten geven bij de training.Revalidatie- en Opvangcentrum voor paarden


Stallen

ROCK heeft 10 lichte, ruime boxen beschikbaar voor revalidatie. De bovendeur van deze stallen kan worden geopend. Voor paarden die gedurende langere tijd boxrust nodig hebben, is er een grote stal (15m2) aanwezig.

Verder is er de mogelijkheid om paarden die geen contact mogen hebben met andere paarden in een isolatiestal te plaatsen.

Stallen

Revalidatie- en Opvangcentrum voor paarden


Trainingsmolen

De verharde trainingsmolen kan worden ingezet als een paard wel beweging nodig heeft, maar wanneer gecontroleerde beweging aan de hand niet (meer) noodzakelijk danwel mogelijk is. 

Op advies van dierenartsen wordt de trainingsmolen binnenkort voorzien van een laag scherp zand, om te zorgen voor een licht verende bodem.

 Revalidatie- en Opvangcentrum voor paarden


Paddocks

Maandenlange boxrust met alleen aan de hand of in de aquatrainer stappen, kan een negatief effect hebben op de mentale gesteldheid van een paard. Daarom biedt ROCK vrije uitloop in een paddock (het hele jaar) en/of weiland (alleen voorjaar/zomer) voor geblesseerde paarden.

Om ervoor te zorgen dat een geblesseerd paard rustig blijft op de wei/paddock en zodoende zijn blessures niet verergert, kunnen Vetranquil® korrels worden gebruikt.Revalidatie- en Opvangcentrum voor paarden